Ziemniaki faszerowane

 
 
 
 
Przepis:
 
  • 6 dużych ziemniaków
  • cebula
  • marchew
  • 150 g pieczarek
  • dowolne inne warzywa
  • natka pietruszki
  • dwa ząbki czosnku
  • sól, pieprz, papryka wędzona, rozmaryn
  1. Piekarnik rozgrzewamy do 180°C. 
  2. Ziemniaki szorujemy dokładnie, przekrajamy na połówki, układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i wkładamy do piekarnika na ok 30 – 45 minut (czas należy dostosować do wielkości ziemniaków. Powinny być one miękkie, ale nie spieczone).
  3. W międzyczasie marchew i cebulę obieramy, kroimy w drobną kosteczkę lub plasterki i podsmażamy na oleju.
  4. Na patelnię dorzucamy pokrojone drobniutko pieczarki. Smażymy doprawiając solą, pieprzem, wędzoną papryką i rozmarynem. (Uwaga na rozmaryn! Nie wolno go przypalić, bo stanie się gorzki w smaku!)
  5. Na koniec dosypujemy posiekanej natki pietruszki i wyciskamy czosnek.
  6. Gotowe ziemniaczki wydrążamy, posypujemy kilkoma ziarenkami soli i faszerujemy warzywami.
  7. Zapiekamy jeszcze przez 5-10 minut.
  8. Podajemy samodzielnie lub z sosem czosnkowym. 

Jeden Komentarz

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *