Zielone tagliatelle.

 

 

 

Składniki na 4 porcje:

  • opakowanie pełnoziarnistego szpinakowego makaronu tagliatelle
  • 400 g rozdrobnionego szpinaku mrożonego
  • pół korzenia selera
  • garść świeżej natki pietruszki
  • dwie marchwie
  • kostka ekologicznego bulionu warzywnego
  • sól, pieprz, cząber, majeranek, tymianek
  • kilka ząbków czosnku
  • szklanka przegotowanej wody
  • 100 ml mleka roślinnego
  • cebula
  • olej kokosowy
  1. Makaron gotujemy wg przepisu na opakowaniu.
  2. Szpinak rozmrażamy w garnuszku wraz z odrobiną oleju, solą i pieprzem.
  3. Cebulę kroimy w drobną kosteczkę.
  4. Seler i marchew obieramy, trzemy na tarce o dużych oczkach i podsmażamy wraz z cebulą na oleju.
  5. Dodajemy szpinak, posiekaną natkę pietruszki, kostkę bulionową, zioła, wodę i mleko.
  6. Całość mieszamy lekko smażąc na patelni.
  7. W razie konieczności doprawiamy solą.
  8. Pod koniec gotowania dodajemy wyciśnięty czosnek.
  9. Podajemy z tagliatelle. 

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *