o mnie

 
 
 
Z zawodu jestem promotorem zdrowia i dietoprofilaktyki, a wkrótce również psycholożką biznesu. 
 

Opowiadam o procesie zmiany na ścieżce do zdrowia, a co za tym idzie – radości i równowagi. 

W swojej edukacyjnej karierze wybrałam ścieżkę dwutorową – związaną z żywieniem i ciałem fizycznym człowieka oraz psychologiczno-terapeutyczną. Dlaczego? Ponieważ widzę bezpośrednie zależności pomiędzy naszym stanem zdrowia i kondycją mentalną. 

 

 

 

Prywatnie jestem mamą i partnerką.

I dopiero uczę się ogarniać te role. Przyjście na świat Leosia wywróciło moje (nasze) życie do góry nogami. Struktura wcześniej dwuosobowej rodziny rozsypała się w pył i teraz na nowo ogarniamy rzeczywistość w kompilacji 2+1. 

Na co dzień relaksuję się uprawiając warzywa na balkonie, gotując wege szamę, słuchając podcastów i dbając o swoje ciało. Tematyka holistycznego #osiędbania jest dla mnie szalenie ważna, dlatego też tutaj jestem. 

Jeśli interesuje Cię bardziej szczegółowo dlaczego robię to, co robię i z jakiego powodu tematyka holistycznego podejścia do zdrowia jest dla mnie istotna – czytaj dalej!

 

 

 

Moje zainteresowanie tematyką zdrowia, dietą i psychologią zaczęło się jeszcze w szkole średniej. To wtedy postanowiłam przejść na dietę wegetariańską, a rok później wegańską

Jak się okazało, dieta roślinna otworzyła przede mną niezmierzone horyzonty kulinarne. W kuchni szkolnego internatu popołudniami powstawały takie potrawy, jak majonez z kalafiora, ser z ziemniaka czy sernik bez sera z kaszy jaglanej. 

Postanowiłam założyć bloga kulinarnego Vega-Vege, którego prowadziłam z sukcesem przez kilka następnych lat. Udało mi się na nim zebrać społeczność kilku tysięcy osób. Obecnie przepisy pochodzące ze strony Vega-Vege dostępne są dla Was w zakładce BLOG oraz na Facebook – Miejsce Rozwoju Holistycznego. 

 

W międzyczasie w mojej rodzinie pojawiło się kilka przypadków zachorowań na choroby nowotworowe. U moich najbliższych zdiagnozowano choroby układu krążenia, przeszliśmy razem przez chemioterapię, operację wymiany zastawki sercowej, otyłość, nadciśnienie, dnę moczanową, dwukrotne założenie bajpasów sercowych, wycięcie guzów w pęcherzu i mastektomię piersi. 

Te wszystkie zdarzenia w połączeniu z nagłą śmiercią brata spowodowaną zawałem mięśnia sercowego, która miała miejsce kilka lat wcześniej, wiedziałam, że potrzebuję wiedzy na temat zdrowia, korelacji pomiędzy spożywanym pokarmem a zapadalnością na choroby cywilizacyjne. Nie mogłam już dłużej patrzeć na to, ile cierpienia przynosi mojej rodzinie niewłaściwa dieta, brak ruchu, przepracowanie i stres.

Tym sposobem od około dziesięciu lat zgłębiam wiedzę z zakresu żywienia i wpływu pokarmu na zdrowie. Początkowo hobbistycznie, a od czterech lat edukacyjnie i zawodowo

Miejsce Rozwoju Holistycznego - Aleksandra Janda

 

 

Jako nastolatka doświadczyłam depresji, autoagresji oraz zaburzeń odżywiania. Przez wiele lat pracowałam nad tym by wyzdrowieć, usłyszeć i utulić swoje niezaspokojone potrzeby.

Dzisiaj mam gotowość by z pełną świadomością, miłością i zrozumieniem mówić o tych kwestiach.  

Psychologia i terapia w nurcie Skoncentrowanym na Rozwiązaniach (TSR) oraz RTZ (Racjonalna Terapia Zachowania) to nurty, które wybrałam w swojej ścieżce edukacyjnej jako przyszły pomocowiec.