Prosty jagielnik raffaello

MASA:

  • 200g kaszy jaglanej
  • 3 szklanki mleka roślinnego
  • jedna szklanka wody
  • 8 łyżek cukru/ ksylitol/ stewia/ syrop z agawy/ dowolny słodzik
  • 200 g wiórków kokosowych
  • papier do pieczenia lub olej kokosowy do wysmarowania formy

DEKORACJA I WYKOŃCZENIE:

  • dwie czekolady gorzkie
  • łyżeczka oleju kokosowego
  • 100 ml mleka roślinnego
  • łyżka wiórków kokosowych
  • truskawki do dekoracji
  1. Kaszę jaglaną przelewamy dwukrotnie wrzącą wodą, by straciła gorzki posmak.
  2. Kaszę wsypujemy do garnka. Zalewamy dwiema szklankami mleka roślinnego i szklanką wody.
  3. Gotujemy przez kilkanaście minut do momentu, gdy kasza będzie bardzo miękka. Nie zapomnijmy o jej regularnym mieszaniu!
  4. Do naszej masy dosypujemy cukier lub dodajemy inny rodzaj słodzika oraz większość wiórków kokosowych. (Łyżkę wiórków pozostawiamy do posypania wierzchu tortu.)
  5. Dolewamy kolejną szklankę mleka i zagotowujemy całość pilnując, by nie przywarła do dna garnka.
  6. W tzw „międzyczasie” formę smarujemy olejem kokosowym lub wykładamy papierem do pieczenia.
  7. Gotową masę blendujemy do uzyskania gładkiej konsystencji i przekładamy do naszej blaszki.
  8. Odkładamy na kilka godzin w chłodne miejsce (ja pozostawiam na noc w lodówce).

Kolejnego dnia, bądź po porządnym schłodzeniu masy, przygotowujemy polewę czekoladową i dekorujemy jagielnik:

  1. Czekolady roztapiamy w kąpieli wodnej.
  2. Dodajemy łyżeczkę oleju kokosowego oraz 100 ml mleka.
  3. Całość mieszamy do uzyskania gładkiego kremu czekoladowego.
  4. Krem rozsmarowujemy równomiernie na wierzchu ciasta.
  5. Całość obsypujemy pozostałą częścią wiórków kokosowych oraz dekorujemy truskawkami według uznania.
  6. Zajadamy zapijając Inką karmelową. <3

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *