Łazanki light

Wegańskie, lekkie łazanki. Brzmi jak oksymoron, a jednak to możliwe! Zerknijcie sami na ten przepis.

Czas przygotowania: 50 minut

Poziom trudności: łatwe

 

Przepis na 3 porcje:

  • 300 g ulubionego makaronu pełnoziarnistego
  • 200 g kiszonej kapusty
  • 250 g pieczarek
  • mała papryka czerwona
  • duża cebula
  • trzy ząbki czosnku
  • łyżka oleju kokosowego do smażenia
  • trzy liście laurowe, pięć kulek ziela angielskiego, sól, pieprz, szczypta wędzonej papryki
  1. Kapustę kiszoną gotujemy do miękkości (około 40 minut) w wodzie z dodatkiem liścia laurowego i ziela angielskiego.
  2. W ‚międzyczasie’ na patelni rozgrzewamy olej, dodajemy posiekaną cebulkę, czosnek, a po chwili również pieczarki. Całość smażymy do zarumienienia.
  3. Paprykę czyścimy i kroimy na cienkie paseczki.
  4. Dodajemy do reszty warzyw.
  5. Doprawiamy solą, papryką wędzoną i sporą ilością pieprzu.
  6. Dusimy jeszcze kilka minut, aż całość nabierze aromatu, a papryka zmięknie.
  7. Ugotowaną kapustę odcedzamy i siekamy. Dodajemy do reszty warzyw. 
  8. Podsmażamy całość jeszcze kilka chwil.
  9. Podajemy z ugotowanym makaronem.

Wszystkie przepisy na tej stronie pochodzą z zamkniętego już bloga mojego autorstwa Vega-Vege. 

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *