Kotlety karotkowo-szpinakowe

Wariacji na temat wegańskich kotletów jest nieskończenie wiele. Roślinne pulpeciki można zrobić niemalże z każdego produktu, nieistotne do jakiej rodziny warzywnej należy. Dzisiaj stosując klasyczną zasadę produkcji wege kotletów (ugotuj lub zetrzyj, dodaj płatków owsianych i siemienia lnianego, odstaw na 10 minut, uformuj i usmaż) zrobiłam delikatne bliny marchewkowo-szpinakowe.

 
 
 
Składniki na 8 kotletów:
 
  • dwie marchewki
  • dwie garści świeżego szpinaku
  • szklanka (lub więcej) płatków owsianych pełnoziarnistych
  • dwie łyżki świeżo zmielonego siemienia lnianego
  • ulubione zioła, przyprawy
  • sól, pieprz, papryka słodka
  • bułka tarta/sezam/otręby do panierowania
  • olej kokosowy do smażenia
  • 100 ml wody
  1. Marchew obieramy i trzemy na tarce o dużych oczkach.
  2. Szpinak myjemy i wrzucamy do pojemnika wraz z marchwią.
  3. Dodajemy szklankę płatków owsianych, siemię lniane, sól, pieprz, przyprawy i wodę.
  4. Całość blendujemy do uzyskania niezupełnie jednolitej masy.
  5. Jeśli ciasto jest zbyt mokre dodajemy płatków owsianych.
  6. Odstawiamy na 10 minut, aż całość zwiąże się.
  7. W dłoniach formujemy kotlety, panierujemy i smażymy do zarumienienia z obu stron.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *