Cykoria otulona pieczarkami

Cykoria. Przez wielu z nas wciąż omijana na sklepowych półkach. Wygląda niepozornie – ot zwykłe, białe, liściaste warzywo o opływowym kształcie. Nic specjalnego. A może jednak? Otóż tak! Cykoria ma mnóstwo interesujących właściwości odżywczych. Jest niskokaloryczna, a upieczona w sposób jaki podaję poniżej wcale nie musi być nudna. Kto chętny na porcję potasu, żelaza, magnezu, cynku, miedzi i kwasu foliowego?

       Przepis na sos pieczarkowy:
 
  • 300 g pieczarek
  • cebula
  • dwa ząbki czosnku
  • sól, pieprz, zioła prowansalskie
  • szklanka niesłodzonego mleka roślinnego
  • mąka do zagęszczenia sosu
  • olej
  • świeża nać pietruszki
  1. Cebulę obieramy, kroimy w drobną kostkę, podsmażamy na oleju.
  2. Pieczarki obieramy, kroimy na ćwiartki, dorzucamy do cebuli.
  3. Doprawiamy solą, pieprzem, ziołami i czosnkiem.
  4. Całość dusimy ok 10 minut od czasu do czasu mieszając.
  5. Do warzyw dolewamy mleko.
  6. Łyżeczkę mąki mieszamy z letnią wodą. Dolewamy do sosu. Cały czas intensywnie mieszamy, by z mąki nie utworzyły się grudki.
  7. Całość dusimy jeszcze kilka minut.
  8. Sos posypujemy natką pietruszki
Przygotowanie cykorii:
  • cykoria
  • olej
  • sól, pieprz, sproszkowane suszone pomidory
  1. Cykorię myjemy, obieramy zewnętrzne liście, przekrajamy na połówki.
  2. Do naczynia żaroodpornego wlewamy sos pieczarkowy, układamy cykorię.
  3. Oprószamy ją solą, pieprzem, suszonymi pomidorami i skrapiamy lekko olejem.
  4. Pieczemy w piekarniku przez 20-25 minut w temperaturze 180°C.
  5. Im bardziej przypieczemy cykorię, tym mniej goryczki w niej pozostanie.
  6. Podajemy osobno lub jako dodatek do obiadu.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *